Abstract:
RESUMEN
Objetivo. Evaluar el nivel de conductas alimentarias de riesgo e insatisfacción corporal en mujeres adolescentes de 13 a 16 años de San Luis Potosí antes y después de la implementación de una intervención basada en disonancia cognitiva.
Material y métodos. Estudio cuantitativo, con diseño preexperimental donde participaron 28 mujeres adolescentes inscritas a una secundaria privada de San Luis Potosí asistiendo a una intervención basada en disonancia cognitiva de 5 sesiones de 45 minutos cada una. Previo a la implementación de la intervención se aplicó un cuestionario de nivel socioeconómico. Antes y al finalizar la intervención se evaluaron el nivel de Conductas Alimentarias de Riesgo y la insatisfacción con la imagen corporal. El análisis estadístico se realizó con la prueba T de student para muestras relacionadas.
Resultados. La media del nivel de conductas alimentarias de riesgo previo a la intervención fue de 6.93 (IC 5.47-8.39) y posterior fue de 7.32 (IC 5.56-9.08). La insatisfacción con la imagen corporal tuvo una media de 92.54 (IC 79.10-105.97) antes y 91.89 (IC 78.60-105.19) al finalizar a la intervención. En ninguna de las variables la diferencia resultó significativa (p>0.05).
Conclusiones. No se encontraron diferencias significativas entre el nivel de conductas alimentarias de riesgo e insatisfacción corporal antes y al finalizar la implementación de la
intervención basada en disonancia cognitiva. Dichos resultados pueden deberse a las particularidades de la muestra del estudio como su etapa del desarrollo y una etiología diversa en los trastornos de la conducta alimentaria.
ABSTRACT
Objective. To evaluate the level of risky eating behaviors and body dissatisfaction in teenage women of 13 to 16 years old from San Luis Potosí. The evaluation applied before and after the implementation of a cognitive dissonance-based intervention.
Materials and methods. A quantitative study, with a pre-experimental design in 28 teenage women between 13 and 16 years old. Participants enrolled in a private secondary school in the capital of San Luis Potosí. They attended a cognitive dissonance-based intervention. The intervention was distributed in 5 sessions of 45 minutes each. Before the intervention, a questionnaire about Socioeconomic Level was applied. Before and at the end of the intervention, the level of Risky Eating Behaviors and dissatisfaction with body image were evaluated through two questionnaires with a Likert scale. Statistical analysis included correlation coefficient and Student’s t test.
Results. The mean level of risky eating behaviors before the intervention was 6.93 (CI 5.47-8.39) and afterwards it was 7.32 (CI 5.56-9.08). Dissatisfaction with body image had a mean of 92.54 (CI 79.10-105.97) before and 91.89 (CI 78.60-105.19) at the end of the intervention. In none of the variables were the difference significant (p>0.05).
Conclusions. No significant differences were found between the level of risky eating behaviors and body dissatisfaction before and at the end of the implementation dissonance-based intervention. These results may be due to the particularities of the study sample such as its stage of development and several etiologies in the feeding and eating disorders.